Молете се за най-доброто и се подгответе за най-лошото е важно

...
Молете се за най-доброто и се подгответе за най-лошото е важно
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Липсата на доверие е майката на всички кризи

" Молете се за най-хубавото и се подгответе за най-лошото "  е значимо мото. Вярвам, че всичко, което съм правила през живота си, ми оказва помощ да се оправя с това. Бях европейски комисар по филантропичната помощ, пристигам от страна, която претърпя доста тежка рецесия през 90-те години на 20 век и в Световната банка работих по доста трагични случаи и обстановки. Подготвях се за този миг през целия си живот ". Това споделя ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в изявление за испанският всекидневник ElPais. 

Според нея можем да използваме коронавирусната криза като опция " да превърнем света в нещо по-добро ". И добави, че това, което оказва помощ, е да се подхващат дейности. 

" Липсата на доверие е майката на всички рецесии. Можем да изградим доверие, единствено в случай че сме уверени, че дружно можем да преодолеем тази рецесия. И се усещам щастлива да бъда отпред на тази институция, която сплотява 189 страни. Живеем в свят, по-предразположен към разтърсвания. Сега имаме пандемията, само че климатичната рецесия не си е отишла. Изпитваме климатични разтърсвания и, защото сме взаимосвързани, неизбежно би трябвало да преодолеем икономическите спънки. Трябва да преминем към по-устойчиво общество и стопанска система ", споделя Георгиева и прибавя: " Не би трябвало да вършим грешката на финансовата рецесия, да изтегляме поддръжката доста бързо ". 

По думите й, световната финансова рецесия довела света до доста значими промени в банковия бранш и в този момент той е по-силен, което помогнало за справяне с сегашния потрес.

" Сега би трябвало да трансформираме политиките, с цел да създадем света по-устойчив. Кризите са опция за това, тъй като хората са по-склонни да търсят решения ", на мнение е Кристалина Георгиева. 

Запитана дали е оптимист за бързото възобновяване след пандемията, управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева дава отговор: " Тази рецесия не е като никоя друга , тъй като ние засилихме спирачките както в предлагането, по този начин и в търсенето, с цел да защитим здравето на хората. Никога не сме правили нещо сходно до момента. Освен това степента на неустановеност е доста висока, тъй като не знаем по какъв начин ще се преодолее пандемията, нито дали ще има нова вълна. Оптимисти сме във връзка с имунизациите и лекуването, само че към момента не ги имаме. Мисля, че рецесията ще бъде доста дълбока, само че относително краткосрочна и възобновяване ще стартира последователно тази година. Последната ни прогноза за 2021 година е световен напредък от 5,8%, макар че по-късно този месец ще актуализираме прогнозите си. Прегледът за 2020 година ще бъде понижен за множеството страни, с някои изключения ".

Кристалина Георгиева похвали икономическата политика на Испания, която одобри най-малък приход за най-уязвимите групи лица.  " В момента акцентът би трябвало да е върху излизането от тази рецесия с минимални вреди. Не чувате МВФ да споделя това постоянно: харчете. Но това е, което споделяме на държавните управления: харчете колкото можете, уверете се, че сте управлявате метода, по който се употребяват парите. Уверете, че ограниченията са краткотрайни и имат съответни цели. Важно е да не вършим грешката, която направихме във финансовата рецесия, да изтегляме поддръжката прекомерно бързо ", споделя тя. 

По думите й, около рецесията се е трансформирала и работата на Международния валутен фонд, освен от обстоятелството, че за няколко дни цялата институция работела от у дома, а и поради това, че за първи път институцията имала потребност от епидемиологични прогнози, които да включва в макроикономическите си модели. " За шест седмици одобрихме 69 претенции за незабавно финансиране ", похвали се ръководещият шеф на МВФ.  

По отношение на одобряването на програмата на Европейски Съюз за 750 милиарда евро помощ, Кристалина Георгиева разяснява: " За първи път Европейският съюз излиза на пазара, с цел да събере тези средства и повече от половината - около 400 милиарда евро ще бъдат отпуснати като дотации. И с цел да не се усили тежестта върху страните, той ще предложи огромна инжекция отвън актуалното финансово рамково съглашение. Радвам се да видя това, че той върви в посоката, в която желаеме - да се харчи повече и че изгодата от негативните лихви се трансферира в страните , които са най-засегнати от рецесията ". 

Източник: ElPais
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР